Място за Вашата реклама

Събота, 04 Септември 2021 14:41

Препоръки към кандидатите

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Иван Сариев Иван Сариев Lora
Иван Сариев

ПРЕПОРЪКИ КЪМ КАНДИДАТИТЕ

Очевидно ни предстои да гледаме трети сезон на новата българска комична  оперета „Депутат за един ден”. И най-добронамереният зрител обаче не би си изкривил душата да каже, че досегашните представления са му харесали. Сбъркани реплики, фалшив хор, слаб сценарий, бездарни изпълнители на главните роли и много, много посредственост особено сред дебютантите на сцената. Сега отново ще има тълпи от желаещи да участват в кастинга за новата трупа за ролите на министри, депутати, шефове на агенции, ръководители на крупни държавни фирми и десетки други постове и постчета. Тези хора обаче трябва да бъдат подпомогнати да се подготвят много добре и да се научат какво да говорят на прослушването, за да се избегне нов провал и отдръпване на публиката. Това не е толкова сложно, защото имат да запаметят само три неща – какво са завършили, какви езици знаят и как си вадят хляба. Тук излагаме конспективно най-важните препоръки към тях.

И така – образованието. Задължително сте учили на запад и то в най-престижен университет – Принстън, Харвард, Масачузетс. Не използвайте думата „следвал”, а „бил”. Като кажете, че сте бил в Йейл, това не значи непременно, че сте следвали там, защото може да сте били на екскурзия и да сте ползвали тоалетната  им.  Но така после няма как да ви обвинят в измама.В изброените висши учебни заведения се обучават и са преминали десетки хиляди души от цял свят и никой няма да обърне внимание на въпрос на някакъв наш журналист дали еди кой си изобщо е стъпвал там или само е посещавал летния едномесечен курс. Забравете за малките университети като тези в Тренто, Клагенфурт, Фрайбург и така нататък. Нека случаят с Клагенфурт ви бъде като обица на ухото, защото видяхте какво се случи, когато те отговориха, поласкани от внимаието към тях.

По отношение на чуждоезиковите познания ключовата дума е „ползвам”.  Може да се види колко обтекаемо звучи „Освен английски, немски и  суахили ПОЛЗВАМ и испански”. От конструкцията на изречението се подразбира, че ползвате испански, а първите три ги владеете, но това не е казано изрично, така че винаги можете да се измъкнете, ако някой журналист ви попита на английски колко е часът. Голям плюс ще бъде, ако споменете, че воден от състрадание към хората с говорно-слухови недъзи, сега учите езика на глухонемите, за да може директно да комуникирате жестомимично с тях при срещите с избиратели. А техният брой хич не е по-малък от този на майките на децата с увреждания. Добре ще е да се похвалите, че напредвате бързо, понеже като гледате по телевизията жената, която кърши пръсти в малкото прозорче  долу,разбирате всичко, което казва говорителят.

            И трето – как и къде си вадите хляба. Може да продавате в Илиянци китайски дънки, но запомнете, че сте маркетингов консултант. По-рано сте  били мениджър в крупни компании – от рода на Майкрософт, Боинг, НАСА. Там всичко е толкова секретно, че никой няма и да си помисли дори да отговаря на някакво си запитване. Важно е също да изтъкнете, че сте били мажоритарен съдружник в голяма западна фирма. Измислете име. С болка сте научили, че малко след като сте продали акциите си тя е фалирала оставена без вашето умело ръководство и вече не съществува. Няма как да я намерят. А вие сте жертвали бизнеса и благосъстоянието си, за да се върнете у дома и отдадете силите си за благото на майка България.

Спазвате ли тези препоръки, сто процента сте вътре. И накрая нещо дребно, но важно. Имаме тесни връзки с наши приятели в Нигерия. Те могат да ви издадат всякакви дипломи и документи на разумни цени. Обадете ни се! Не се стискайте, а инвестирайте във вашето бъдеще.

Ако искате и вие да прокопсате.                                                                                                                                                                         Иван Сариев

 

 

Прочетена 286 пъти
Още в тази категория: « Паганинови
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре