Място за Вашата реклама

Сряда, 02 Септември 2020 21:20

Как умират диктаторите

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Който вади нож, от нож умира? За бруталните диктатори поговорката по-често е напълно невярна. Всъщност диктаторите и военачалниците по-често умрат от старост или болест, отколкото от ръцете на разярено население или убиец , според анализ на Матю Уайт, автор на „Окончателната хроника“ на 100-те най-лоши зверства в историята “
Последните диктатори Бойко Борисов и Александър Лукашенко, все още не се знае какво ще се случи, но вижте тези от близкото минало.

Ето как някои от най-известните съвременни лидери в света, ритнаха кофата.

Бенито Мусолини, Италия (1883-1945)

Италианският фашистки лидер Бенито Мусолини бе отстранен от политиката през юли 1943 г., когато перспективите на страната за победа във Втората световна война се влошиха. Свалянето е началото на края за Мусолини; той беше незабавно арестуван и затворен в хотел Campo Imperatore в централна Италия до септември, когато немските парашутисти го спасиха. Той е отведен в Германия, а след това и в Ломбардия в Северна Италия, но изглежда е знаел, че краят е близо. През 1945 г. той каза на интервюиращ: "Преди седем години бях интересен човек. Сега съм труп."

Само няколко месеца по-късно той наистина щеше да бъде труп. През април 1945 г. Мусолини и любовницата му Клара Петачи се опитват да избягат от Италия за Испания, когато са спрени от комунистическите партизани, взети за заложници и разстреляни. Телата им бяха отведени на площад „Пиацале Лорето“ в Милано, мястото на екзекуцията на 15 антифашисти предходната година, и окачени с главата надолу. Минувачите плюят по телата и ги засипват с камъни, съобщават новините на Би Би Си по онова време. Снимките на труповете бяха широко разпространени и дори продавани на американски военнослужещи като ужасни сувенири.

Йосиф Сталин, Русия (1878-1953)

Изчисляването на броя на жертвите на руския владетел Йосиф Сталин е трудно. Официалните данни сочат, че поне 3 милиона души са загинали от екзекуция и в затворническите лагери по време на неговото управление, но тези цифри вероятно са непълни и още милиони със сигурност са умрели в глад, причинен от неговите политики. Съвременните историци определят броя на смъртните случаи между 15 и 20 милиона.

Самият Сталин доживява до дълбока старост 73. След късно вечеря и филм с някои от политическите си колеги той ляга в малките часове на 1 март 1953 г. и никога не излиза от стаята си сутринта . Неговите пазачи, със заповед да не безпокоят лидера си, се тревожеха, но се страхуваха да го безпокоят. Той е намерен на пода, напоен с урина, претърпял тежък инсулт, но все още жив.

Спиращ часовник на пода предполага, че Сталин е паднал в 6:30 сутринта. Той се задържа до 5 март. От последните си мигове дъщеря му Светлана пише: "В последния момент той изведнъж отвори очи. Това беше ужасен поглед - или луд, или ядосан и изпълнен със страх от смъртта ... Изведнъж той вдигна лява ръка и някак посочи някъде нагоре, или стисна пръст към всички нас ... В следващия момент душата му, след последно усилие, се откъсна от тялото му. "

Адолф Хитлер, Германия (1889-1945)

Адолф Хитлер е прословуто изключение от тенденцията диктаторите да оцелеят до старост. В последните дни на Втората световна война, когато руската армия се затваря към Берлин, Хитлер се затваря в бункер под сградата на райхсканцелярията.

Докато лошите новини се изсипват в бункера, Хитлер се подготвя да умре при неговите условия. Той чул за смъртта на Мусолини и оскверняването на трупа и заповядал собственото му тяло да бъде изгорено. Той се оженил за любовницата си Ева Браун и поръчал цианидни капсули, тествани върху куче, принадлежащо на децата на германския министър на пропагандата Йозеф Гьобелс. На 30 април Хитлер и Браун влязоха в по-ниска стая в бункера. Браун очевидно взе цианид , докато Хитлер се простреля в слепоочието. Лейтенантите на Хитлер последваха желанията му и изгориха труповете, макар че изгарянето не беше задълбочено. Руската армия открила останките, идентифицирала телата и след това унищожила останалото, за да попречи на гроба на Хитлер да стане светиня


Франциско Франко, Испания (1892-1975)

Франциско Франко управлява Испания от 1939 г. до смъртта си. Той цензурира опонентите си, създаде политически концентрационни лагери и въведе смъртно наказание за някои, които се обявиха против него.

Здравето на Франко влошава, когато навлиза в края на 70-те години, и той до голяма степен се е отдръпнал от ежедневната политика по времето на последното си заболяване. Диктаторът се бореше с Паркинсон , дегенеративно заболяване, което причинява проблеми в движението. На 30 октомври 1975 г. той изпада в кома. Той оцелява с животоподдържане до 20 ноември, а след това умира на 82-годишна възраст.

Мао Дзедун, Китай (1893-1976)

Китайският комунистически лидер Мао Дзедун също стигна до 82. Възраст като Франко, той страдаше от лошо здраве дълго време преди смъртта си; последният път е бил виждан публично през май 1976 г. Не е ясно от какво точно е боледувал Мао, но може да е имал болестта на Лу Гериг или амиотрофна латерална склероза (ALS), дегенерация на нервните клетки, които контролират движението.

Мао получи инфаркт на 2 септември 1976 г., което се оказа неговият крах. През следващите няколко дни той претърпя различни кризи, включително четка със смърт от влошена белодробна инфекция. На 7 септември Мао изпада в кома, от която никога не се събужда. Ден по-късно лекарите го свалиха от животоподдържащо устройство и той почина няколко минути след полунощ на 9 септември.

Франсоа "Papa Doc" Дювалие, Хаити (1907-1971)

Ким Ир Сен е първият лидер на Северна Корея , който поема поста през 1948 г. и създава наследствена династия. Внукът му Ким Чен-ун сега управлява страната - макар че технически Ким Ир Сен все още е президент, тъй като беше провъзгласен да заема тази позиция до вечността след смъртта му през 1994 г.

Режимът на Ким създаде островна Северна Корея, почти невъобразимо изолирана от външния свят. И все пак той не можеше да скрие собствения си упадък: До края на 80-те години на миналия век костен тумор на врата му се виждаше в официалните новинарски предавания, дори когато той се опитваше да стои по такъв начин, че да скрие растежа.

Лидерът рухна внезапно на 8 юли 1994 г. и почина няколко часа по-късно от инфаркт. На 82 години.

Аугусто Пиночет, Чили (1915-2006)

Августо Пиночет идва на власт чрез военен преврат през 1973 г. Неговият режим убива и затваря дисиденти и измъчва хиляди граждани.

Пиночет се оттегли мирно през 1990 г. и предаде властта на демократично избрания Патрисио Елвин Азокар. Нарушенията на правата на човека по време на властта обаче се върнаха, за да го преследват. Той е поставен под домашен арест във Великобритания през 1998 г. и е пуснат обратно в Чили две години по-късно по медицински причини, включително лека деменция.

Юридическите битки продължиха, докато здравето на Пиночет продължаваше да се спира надолу. На 3 декември 2006 г., по-малко от два месеца след като е обвинен в 36 отвличания, 23 обвинения за изтезания и едно убийство, Пиночет получава последен инфаркт. Той почина, заобиколен от семейството, в реанимация на 10 декември от белодробен оток и застойна сърдечна недостатъчност , като никога не е бил осъждан за престъпленията си.

Николае Чаушеску, Румъния (1918-1989)

Последният комунистически лидер на Румъния получи своя край на Коледа през 1989 г. Народа се разбунтува през декември и Чаушеску се опита да успокои населението с публична (но внимателно контролирана) реч, на 21 декември. Тълпата го освирква. Неразбиращият, нахален поглед на Чаушеску, и опита да бъде властен, помогна да засили бунта срещу него.

На следващия ден Чаушеску и съпругата му Елена избягаха от Букурещ с хеликоптер минути преди ядосана тълпа да ги хване. Но временно; двойката е била задържана от армията, осъдени на смърт за геноцид и корупция. Въпреки 10-дневния срок за оспорване  на решението, екзекуцията започнала незабавно: ръцете на Чавшеску били вързани и те бяха принудени да се притиснат към стена, където ги разстреляха. 

Един от членовете на екзекуционния екип, Дорин-Мариан Цирлан, по-късно описа преживяването като преследващо го. "Той погледна в очите ми и осъзна, че ще умре точно сега, а не някога в бъдещето, след това започна да плаче", каза Цирлан за Чаушеску.Прочетена 913 пъти Последно променена в Сряда, 02 Септември 2020 22:47
Още в тази категория: « Как умират диктаторите
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре