Място за Вашата реклама

Неделя, 22 Ноември 2015 11:07

Провеждането на пряка демокрация в условията на българската действителност

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Провеждането на пряка демокрация в условията на българската действителност Lora
Пряка демокрация

 

 Пряката демокрация в условията на българската действителност и в съответствие със „Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление” се реализира с три форми на пряко управление: „Референдум”, „Гражданска инициатива” и „Общо събрание на населението”. Трябва обаче да се отбележи, че въпреки осезаемата характеристика на прякост, и при трите форми на пряко участие на гражданите в управлението, решението в крайна сметка се взема от управляващите.

     При формата „Гражданска инициатива” предложенията които се правят до управляващия орган могат да бъдат отхвърлени, т.е. да не се реализират, а при „Референдума” преди изобщо гражданите да решават при провеждането му съществуват редица фактори които могат да го саботират, като например на референдума да са гласували не по-малко от гласувалите на предходните парламентарни избори или не по-малко от 20 процента от гражданите имащи избирателни права. Но най-вече саботажа идва от управляващите, които имат правото да отхвърлят даден въпрос от въпросите по които трябва да се гласува, или може изцяло да отхвърли предложението за провеждане на референдум.

     Най-голяма прякост в управлението се осъществява чрез т.нар. „Общо събрание на населението”, но тук е налице ограничението, че то може да се провежда в населени места с едва до 10 000 души, и то за решаването на въпроси от местно значение. Не бива също да се омаловажава и факта, че действителното решение чрез съответния административен акт се взема от Общинския съвет или Кмета, като е възможно този административен акт силно да трансформира решението на Общото събрание на населението.

     При така очертаната реалност, волята на народа по даден въпрос или въпроси може да се наложи единствено силово при липсата на конструктивен диалог с управляващите. Пример за което бе връщането от гражданите на общинските съветници отново в залата на 05 август 2015г. в град Варна, тяхното стресиране и породилото се следствие от това удовлетворяващо решение на исканията им от Общинския съвет и Кмета на град Варна.

     Трябва обаче да се отбележи, че Пряката демокрация, колкото и да е най-справедливия политически режим е трудно приложима в условията на съвременните големи държави, предвид бавното вземане на решения, трудното координиране на множеството мнения на хората и редица други недостатъци. Даже и в най-чистият й вариант е налице представителност в нея, най малкото заради това, че почти всяка група от хора обикновено избира свой представител който да говори вместо тях или да отговаря за тях.

     Представителната демокрация притежава своите силни страни, но в България и особено в град Варна, тя е силно опорочена поради това, че интересите на обществото и тези на управляващите рязко се различават.

     Тук е мястото да се отбележи, че всеки избран кандидат на избори трябва да реализира освен т.нар. „Задължителен мандат”, който означава ангажименти към тези които реално са го избрали и чийто представител на идеи и възгледи е той, но да упражнява задължително и т.нар. „Свободен мандат” с който се задължава да се грижи и да удовлетворява интересите на цялото общество.

 

 Радостин Морфов

 Доктор по Политология

 Варна

 

 

Прочетена 15140 пъти Последно променена в Понеделник, 10 Декември 2018 07:48
Още в тази категория: Кой е Атанас Чобанов »
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре